زبان های برنامه نویسی فرانت اند
در این مقاله میخواهیم به برسی زبان های برنامه نویسی فرانت اند بپردازیم با پویان توسعه همراه باشید.
برنامه نویسی یکی از پرطرفدارترین مشاغل دنیاست و در سال های اخیر در ایران طرفداران زیادی پیدا کرده است. یکی از دلایل محبوبیت آن کار از راه دور و دلیل دوم مهاجرت آسان از طریق برنامه نویسی است.
بسیاری از افراد علاقه مند به یادگیری برنامه نویسی وب هستند و بنابراین با اصطلاحاتی مانند برنامه نویسی front-end و back-end مواجه می شوند . به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا انواع زبان های برنامه نویسی front-end را در پویان توسعه به تفصیل توضیح دهیم.
همچنین بخوانید : کسب درآمد از برنامه نویسی
برنامه نویسی front-end چیست؟
آیا کنجکاو هستید که برنامه نویسی front-end چیست؟ شاید شما هم جزو افرادی باشید که واژه های front-end و back-end را بارها شنیده اید اما معنی آنها را نمی دانید.
اکثر برنامه نویسانی که در زمینه وب کار می کنند این سوال را از یکدیگر می پرسند: آیا شما یک برنامه نویس Back-end هستید یا یک برنامه نویس front-end؟
توسعه دهندگان Front End که به عنوان توسعه دهندگان سمت مشتری نیز شناخته می شوند، از زبان های کدنویسی HTML، CSS و جاوا اسکریپت برای طراحی و ساخت عناصر و بخش های مختلف یک وب سایت استفاده می کنند.
این عناصر می تواند شامل مواردی مانند رنگ ها و ساختار متن، تصاویر، جداول و نمودارها، دکمه ها و صفحات مختلف وب باشد. به طور خلاصه، هر چیزی که کاربر در وب سایت می بیند و با آن تعامل دارد توسط برنامه نویس فرانت اند طراحی شده است.
هدف این است که کاربر بتواند به راحتی با وب سایت کار کند و تجربه کاربری خوبی داشته باشد. دو هدف اصلی Front End افزایش پاسخگویی و کارایی صفحات وب است.
برای دستیابی به این هدف، وب سایت باید به گونه ای طراحی شود که تمام اجزای آن متناسب با اندازه صفحه نمایش باشد و این امر برای همه دستگاه هایی با اندازه های مختلف صفحه نمایش صدق می کند.
پس از بحث در مورد اینکه قسمت جلویی صفحات وب چیست، اکنون این سوال مطرح می شود: مزایای زبان های برنامه نویسی فرانت اند چیست؟ که به آن پاسخ می دهیم.
تفاوت بین برنامه نویسی front-end و back-end چیست؟
اکثر سایت ها برای پیاده سازی منطق سایت با استفاده از زبان های برنامه نویسی به یک توسعه دهنده باطن نیاز دارند. Back-end بخشی از یک وب سایت یا نرم افزار است که برای کاربران قابل مشاهده نیست.
به عبارت دیگر، این هسته و مغز یک سایت است که مسئولیت کنترل منطق آن را بر عهده دارد. کاربران نمی توانند به کدهای نوشته شده در بخش باطن دسترسی پیدا کنند یا آنها را مشاهده کنند. بخش Backend سرور اصلی (که سایت در آن قرار دارد) و پایگاه داده را کنترل می کند.
وقتی کاربر روی دکمه ای کلیک می کند، در واقع روی یکی از عناصر جلویی کلیک کرده است. زبان های برنامه نویسی فرانت اند این کلیک را تشخیص می دهد و بر اساس کدی که توسط برنامه نویس frontend نوشته شده است، درخواست خود را به بخش Backend هدایت می کند.
با استفاده از منطقی که برنامه نویس Backend پیاده سازی کرده است، آن درخواست اجرا می شود. در این قسمت می توان اطلاعات را از پایگاه داده بازیابی کرد یا پردازش در کدهای باطن انجام داد و نیازی به ارتباط با پایگاه داده نیست.
در نهایت پاسخ نهایی مجدداً از بکاند به فرانتاند ارسال میشود و زبان های برنامه نویسی فرانت اند این را در قالب عناصر گرافیکی مانند پیامهای متنی، تصاویر و … به کاربر نشان میدهد.
مزایای زبان های برنامه نویسی فرانت اند چیست؟
- توسعه سریع و نتایج کاربر محور
- پاسخ سریع به توابع و برنامه ها
- فراهم کردن محیطی امن
- آسان برای یادگیری، استفاده و مقیاس فن آوری های مختلف
- ویژگی ها و قالب های قدرتمندی را ارائه می دهد
- برنامه نویسی بلادرنگ
مسئولیت های یک توسعه دهنده فرانت اند چیست؟
- توجه به تجربه کاربر
- طراحی سایت با استفاده از زبان های برنامه نویسی فرانت اند مثل : HTML، CSS و جاوا اسکریپت
- طراحی رابط کاربری برای وب سایت ها
- بهبود تعامل کاربر با سایت در همه مرورگرها
- طراحی سایت برای نسخه موبایل
- با تیم سئو کار کنید تا درخواست های آنها را برآورده کنید
- تست ویژگی های مختلف سایت و رفع اشکالات
معایب زبان های برنامه نویسی فرانت اند چیست؟
- تغییرات و مشکلات متعدد پیرامون به روز نگه داشتن دانش
- ناتوانی در ترسیم توسعه front-end و سایر زمینه ها
- توسعه شخصی
- عدم هماهنگی با سیستم های کامپیوتری
فرآیند یادگیری زبان های برنامه نویسی فرانت اند گام به گام پیش می رود
این فرآیند شامل 4 مرحله است که با هم بررسی می کنیم:
- مفاهیم و موضوعات اساسی را درک کنید
- آشنایی با فریمورک ها و کتابخانه های Front End
- سقوط و بلند شدن
- تداوم در یادگیری و دانش روز
با توجه به اهمیت این نقشه راه هر یک از مراحل را به اختصار شرح می دهیم.
1- مفاهیم و موضوعات اساسی را درک کنید
برای ساخت یک وب سایت لازم است افراد به مفاهیم اساسی و مهم دامنه وب، ساختار آن و نحوه سازگاری وب و اپلیکیشن تسلط کامل داشته باشند.
توسعه دهنده Front End با سمت مشتری وب سایت کار می کند. بنابراین این کدها در مرورگر مشتری اجرا می شوند و از طریق این کدها مواردی مانند ظاهر وب سایت، نحوه بازیابی اطلاعات از سرور و نحوه ارتباط با سیستم مشتری تعیین می شود.
به این ترتیب در مرحله اول آموزش برنامه نویسی فرانت اند، زبان های برنامه نویسی فرانت اند از جمله CSS، HTML و جاوا اسکریپت به عنوان پیش نیاز باید یاد بگیرند.
۲- آشنایی با فریمورک ها و کتابخانه های زبان های برنامه نویسی فرانت اند
پس از آشنایی با مفاهیم و اصول اولیه برنامه نویسی فرانت اند، نحوه ساختار آن، نحوه قالب بندی صفحات وب و نحوه ساخت وب سایت های پویا، در این مرحله می توانید دانش خود را در زمینه توسعه وب فرانت اند افزایش دهید.
استفاده از فریمورک ها و کتابخانه های مختلف توسعه و ادغام برنامه نویسی Front End و Back End با استفاده از چارچوب های وب این کار را بسیار آسان می کند. به طور کلی، یک فریمورک وب یک بسته آماده است که حاوی کدهای استاندارد شده است که می تواند به عنوان پایه ای برای ساخت یک وب سایت مورد استفاده قرار گیرد.
به عبارت دیگر، فریم ورکهای نرمافزاری یک بسته آغازین هستند که میتوان وبسایت را بر اساس آن ساخت.
3- آزمون و خطا زبان های برنامه نویسی فرانت اند
پس از یادگیری اصول اولیه زبان های برنامه نویسی فرانت اند و کار با فریمورک های نرم افزار کاربردی، مسیر آموزش کد نویسی و ساخت اپلیکیشن های قدرتمند تقریبا تکمیل شده است.
بنابراین تقویت این مهارت ها با تمرین و آزمون و خطا ضروری است. به این ترتیب، ایجاد وب سایت های مختلف به عنوان یک نمونه کار تضمین می کند که کل این فرآیند به بهترین شکل ممکن در ذهن نقش می بندد.
اگر زبان انگلیسی شما قابل قبول است، می توانید از دوره های آموزشی پروژه محور Udemy یا YouTube استفاده کنید و همچنین با یک جستجوی ساده در اینترنت می توانید وب سایت های ایرانی را که پروژه محور هستند انتخاب کنید.
4- تداوم در یادگیری و دانش روز
بسیاری از روش های برنامه نویسی پیشرفته هر روز معرفی می شوند. بنابراین، ادامه یادگیری و به روز نگه داشتن مهارت های مرتبط با فناوری یک ضرورت تلقی می شود.
البته باید توجه داشت که این به معنای بی اهمیت بودن مهارت های آموخته شده در گذشته نیست. بلکه برای رشد در زمینه برنامه نویسی وب باید از فناوری های روز دنیای علوم کامپیوتر آگاهی داشت. و در عین حال از دانش و سوابق ایشان این عنوان به عنوان امتیاز مهمی در جهت رفاه مورد استفاده قرار گرفت.
مفهوم کتابخانه در برنامه نویسی چیست؟
مجموعه ای از توابع، کلاس ها و برنامه های از پیش نوشته شده. کتابخانه ها یک بار نوشته می شوند و چندین بار توسط برنامه نویسان در برنامه های مختلف استفاده می شوند. کتابخانه ها با طیف وسیعی از ویژگی های مشترک در دسترس برنامه نویسان در زمان برنامه نویسان صرفه جویی می کنند.
زبان های برنامه نویسی فرانت اند چیست؟
زبان HTML :
(مخفف Hypertext Markup Language) یک زبان برنامه نویسی نیست، بلکه یک زبان نشانه گذاری است که هسته و بدنه صفحات وب در نظر گرفته می شود. معنای زبان نشانه گذاری این است که کد نوشته شده در HTML شبیه یک فایل متنی است که اجزای مختلف آن با برچسب ها از هم جدا شده اند. از این زبان برای ایجاد ساختار صفحات وب استفاده می شود.
همچنین بخوانید :زبان html چیست؟ چطور html یاد بگیریم؟
مزایای
یادگیری و استفاده از HTML آسان است – اکثر توسعه دهندگان HTML را یکی از ساده ترین زبان های برنامه نویسی فرانت اند می دانند. بسیاری از توسعه دهندگان HTML را قبل از هر زبان دیگری یاد می گیرند و بخشی جدایی ناپذیر از هر دوره توسعه است. یادگیری HTML آسان است زیرا از تگ های ساده استفاده می کند و به حروف کوچک و بزرگ حساس نیست.
HTML رایگان است – HTML یک زبان رایگان است و توسعه دهندگان برای شروع نیازی به خرید نرم افزار ندارند. این زبان برای دسترسی به ویژگی های اصلی خود نیازی به استفاده از افزونه ها و نرم افزارهای خارجی ندارد. به همین دلیل است که بسیاری از مشاغل در سراسر جهان برای برآورده کردن الزامات طراحی وب سایت خود به HTML متکی هستند.
HTML از چندین مرورگر پشتیبانی می کند – HTML توسط متداول ترین مرورگرها پشتیبانی می شود. بنابراین اگر یک وب سایت با HTML نوشته شده باشد، لازم نیست نگران پشتیبانی مرورگر باشید. وب سایت های HTML را می توان برای مرورگرهای مختلفی که می توان از آنها بارگیری کرد، بهینه کرد.
منفی
ساخت صفحات پویا امکان پذیر نیست – استفاده از HTML ساده برای تسهیل بسیاری از ویژگی هایی که وب سایت های مدرن به کاربران خود ارائه می دهند کافی نیست. افزودن محتوای پویا به صفحات وب با استفاده از HTML برای توسعه دهندگان ممکن است دشوار باشد. آنها ملزم به یادگیری زبان های دیگری مانند جاوا اسکریپت، PHP یا ASP هستند.
محدود برای نمایش محتوا – HTML نیز گزینه ایده آلی برای نمایش جذاب محتوای نمایش داده شده نیست. این محدودیتی است که اکثر توسعه دهندگان از آن آگاه هستند. آنها باید به CSS یا Cascading Style Sheets تکیه کنند تا محتوای صفحه HTML جذاب تر به نظر برسد. در برخی موارد، طراحان و توسعه دهندگان وب نیاز به ایجاد و نگهداری دو مجموعه مختلف از فایل ها دارند.
CSS
زبان CSS (مخفف Cascading Style Sheets) برای قالب بندی اجزای مختلف صفحات وب سایت مانند متن، تصاویر، فریم ها و غیره طراحی شده است که به برنامه نویسان این امکان را می دهد که طرح و ظاهر وب سایت را به صورت کاربر پسند طراحی کنند.
این زبان برنامه نویسی همچنین برای توصیف اسناد نوشته شده در HTML یا XML استفاده می شود. این CSS است که تعیین می کند چگونه عناصر در طراحی وب سایت باید کنار هم قرار گیرند و کدام طرح به کاربر اجازه می دهد تا تجربه بهتری داشته باشد.
با استفاده از CSS میتوانید رنگ متن، سبک فونت، فاصله بین پاراگرافها، اندازه و ترتیب ستونها، تصاویر پسزمینه، رنگ پسزمینه صفحه وبسایت، طرحبندی صفحه، نمایش وبسایت برای دستگاههای مختلف و اندازههای صفحه را انتخاب کنید. یادگیری CSS کار سختی نیست. ، اما از آنجایی که زبان بسیار دقیق است، یادگیری آن ممکن است کمی گیج کننده باشد.
همچنین بخوانید : css چیست ؟ و چگونه css یاد بگیریم؟
مزایای
CSS در زمان شما صرفه جویی می کند – کد CSS فقط باید یک بار نوشته شود و همان صفحه را می توان در چندین صفحه HTML استفاده کرد. برای هر عنصر HTML یک سبک تعریف می شود و کاربر می تواند آن را بر اساس نیاز خود در چندین صفحه وب اعمال کند.
نگهداری آسان – نگهداری کد CSS آسان است و کاربران به راحتی می توانند تغییرات کلی را برای ویرایش سبک ایجاد کنند. پس از ایجاد تغییرات، تمام صفحات وب به طور خودکار به روز می شوند.
منفی
مشکلات بین مرورگرها – ایجاد تغییرات CSS در یک وب سایت می تواند کار آسانی برای توسعه دهندگان باشد. اما پس از اعمال تغییرات نیاز به یکپارچگی CSS وجود دارد زیرا کاربر باید بررسی کند که آیا مرورگرها همه تغییرات را یکسان نشان می دهند یا خیر. کنترل بین مرورگرها بسیار مهم است زیرا عملکرد CSS در مرورگرهای مختلف متفاوت است.
چندین سطح منجر به سردرگمی می شود – زبان برنامه نویسی CSS چندین سطح دارد که برای برخی از توسعه دهندگان می تواند کمی گیج کننده باشد. اینها شامل CSS، CSS 2 و CSS 3 می شوند که همگی مشخصات کمی متفاوت دارند.
جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت که به اختصار JS نامیده می شود، یک زبان تفسیری سطح بالا است. زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت به گونه ای طراحی شده است که به کمک آن می توان توابع پیچیده را در صفحات وب پیاده سازی کرد.
جاوا اسکریپت در مواردی مانند دکمه های فراخوان، تصاویر وب سایت و افزودن انیمیشن به وب سایت استفاده می شود. جاوا اسکریپت همچنین می تواند برای ساخت برنامه های تلفن همراه و ایجاد برنامه های سمت سرور استفاده شود.
سخت ترین بخش برنامه نویسی یادگیری آن است و این در مورد جاوا اسکریپت نیز صدق می کند. اما هنگامی که به اصول اولیه تسلط پیدا کردید، می توانید به راحتی در این زبان حرفه ای شوید و از آن در فرانت اند استفاده کنید.
همچنین بخوانید : جاوا اسکریپت چیست؟ چگونه جاوا اسکریپت یادبگیریم؟
مزایای
- سربار سرور: جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی سمت سرویس گیرنده است که به صورت پویا میزان تقاضای سرور را کاهش می دهد. علاوه بر این، استقرار برخی از برنامه ها با استفاده از جاوا اسکریپت نیاز به سرور را از بین می برد.
- رابط کاربری غنی و مناسب: از جاوا اسکریپت می توان برای توسعه ویژگی هایی مانند کشیدن و رها کردن در اسلایدرها استفاده کرد و این اپلیکیشن می تواند به طور اساسی رابط کاربری و تجربه کاربری در یک وب سایت را بهبود بخشد.
- توسعه پذیری صفحه وب: برنامه نویسان جاوا اسکریپت می توانند صفحات وب را برای افزونه های شخص ثالث مختلف با ایجاد قطعه های جاوا اسکریپت گسترش دهند.
منفی
- امنیت سمت کلاینت: از آنجایی که کد جاوا اسکریپت بر روی رایانه کاربر اجرا می شود، معمولاً به دلیل احتمال فعالیت های مخرب، نگرانی های امنیتی وجود دارد.
- پشتیبانی از مرورگر: جاوا اسکریپت را می توان در هر مرورگر متفاوت تفسیر کرد و این موضوع به مرورگر مورد استفاده بستگی دارد. به این ترتیب، همانطور که قبلا ذکر شد، ممکن است برای برخی از برنامه نویسان ایجاد کدی که با همه مرورگرها سازگار باشد (به اصطلاح مرورگر متقاطع) مشکل باشد.
بهترین فریم ورک های زبان های برنامه نویسی فرانت اند
React یکی از کتابخانه های جاوا اسکریپت است. و در حال حاضر یکی از پرکاربردترین کتابخانه های جاوا اسکریپت برای ایجاد جلوه های وب است. این زبان برای کسانی که می خواهند اجزای رابط کاربری را در یک صفحه وب بسازند ایده آل است. اگر تجربه کاربری برای شما بسیار مهم است، یادگیری و کار با React را از دست ندهید.
مزایای:
یادگیری آسان و ساده، بسیاری از
ابزارهای یادگیری تعاملی
معایب:
React یک فناوری پویا و دائما در حال تغییر است. این ممکن است برای توسعه دهندگان فرانت اند کمی دشوار به نظر برسد.
Vue چارچوبی برای ایجاد رابط های کاربری است و با اکثر چارچوب های یکپارچه تفاوت دارد زیرا برای ارائه سازگاری بهینه ساخته شده است.
کتابخانه هسته Vue بر روی لایه رندر متمرکز شده است و استفاده از آن آسان است. علاوه بر این، ادغام با سایر کتابخانه های پروژه موجود آسان است.
ممکن ها
Virtual DOM -Vue.js از یک DOM مجازی استفاده می کند که اساساً یک کپی از مؤلفه اصلی DOM است، به هر تغییر DOM پاسخ می دهد و می تواند به عنوان یک ساختار داده جاوا اسکریپت استفاده شود. تحولات و تغییرات در ساختارهای داده جاوا اسکریپت را می توان با ساختارهای داده بومی مقایسه کرد و DOM واقعی آخرین تغییرات را برای مشاهده کاربران دریافت می کند.
اتصال داده دو طرفه -VueJS به دلیل معماری MVVM دارای اتصال داده دو طرفه است. تکیه بر QRR به ویرایش یا اختصاص ویژگیهای ارزش HTML برای افزایش سرعت بلوکهای HTML کمک میکند. VueJS دارای ارتباط دو طرفه است تا اطمینان حاصل شود که هرگونه تغییر UI در UI منتشر می شود.
مزایای
انعطاف پذیری -Vue.js به خاطر میزان انعطافی که به کاربران ارائه می دهد شناخته شده است. توسعه دهندگان می توانند قالب های خود را با گره های مجازی در جاوا اسکریپت، جاوا اسکریپت خالص و فایل های HTML ایجاد کنند. این امر Vue.js را برای افرادی که از چارچوب های جاوا اسکریپت مانند Angular.js و React.js استفاده می کنند، گزینه ای آسان برای درک می کند.
ارتباط دو طرفه – Vue js ارتباط دو طرفه را فعال می کند. و به لطف معماری MVVM کار با بلوک های HTML را آسان می کند. از این نظر بسیار شبیه به Angular.js است. همچنین به عنوان اتصال داده دو طرفه شناخته می شود. این مستلزم آن است که هر تغییری که در رابط کاربری ایجاد می شود در داده ها منعکس شود و هر گونه تغییر داده در رابط کاربری منعکس شود.
ابزار عالی -Vue.js یک انتخاب برتر برای ابزارسازی در نظر گرفته میشود و آخرین Vue 3.x CLI یکی از بهترین ابزارهای چارچوب جاوا اسکریپت برای چارچوبهای جاوا اسکریپت در نظر گرفته میشود. توسعه دهندگان می توانند پروژه های جدید را با استفاده از ویژگی های داخلی مانند Linting، Routing، CSS Preprocessors، State Store، Routing، PWA، TypeScript و Unit Testing انجام دهند.
منفی
موانع زبان -Vue.js دارای محدودیت های زبانی است که می تواند روند توسعه را مختل کند. ریشه های چینی-آمریکایی این برنامه تضمین می کند که زبان چینی نسبت به سایر زبان ها مورد علاقه است. این مشکل به این دلیل است که زبان چینی در تمام دنیا استفاده نمی شود. بنابراین، چارچوب در زبان چینی یک مانع آشکار برای توسعه دهندگان است.
انعطاف پذیری بیش از حد – انعطاف پذیری Vue.js نیز برای بسیاری از توسعه دهندگان یک نقطه ضعف است. و می تواند مشکلی ایجاد کند که حل آن نیازمند کمک جامعه است. مواردی وجود دارد که انعطاف پذیری گسترده Vue.js منجر به خطاهای بیشتر و عوارض غیرضروری برای کاربران می شود.
AngularJS
AngularJS: Angular یک چارچوب جاوا اسکریپت منبع باز است که عمدتا برای توسعه برنامه های وب سایت تک صفحه (SPA) استفاده می شود. چارچوب نرم افزار Angular به طور مداوم در حال رشد و گسترش است.
تا به توسعه دهندگان راه های بهتری برای توسعه برنامه های کاربردی وب ارائه دهد. Angular HTML را از Static یا به اصطلاح Static به HTML پویا تغییر می دهد و همچنین امکان گسترش ویژگی های زبان HTML از طریق دستورالعمل ها وجود دارد.
برخی دیگر از فریم ورکهای فرانتاند که به عنوان سرفصلها ذکر میکنیم:
- بوت استرپ
- جی کوئری
- SASS
- رابط کاربری معنایی
- پایه
- ماده ساز
- IEP
درآمد و حقوق یک برنامه نویس زبان های برنامه نویسی فرانت اند چقدر است؟
درآمد یک توسعه دهنده فرانت اند در دنیا بین 65 هزار دلار تا 110 هزار دلار است و در کشور ما از 6 میلیون تومان شروع می شود و بسته به شغل تا 17 میلیون تومان هم می رسد.
همچنین بخوانید : درآمد دلاری با فریلنسری
چگونه در زمینه زبان های برنامه نویسی فرانت اند استخدام می شوید؟
اکنون مطمئناً این سوال برای شما پیش می آید که چگونه می توانید پس از انتخاب یک زبان برنامه نویسی فرانت اند و رسیدن به سطح قابل قبولی در آن، به عنوان یک فریلنسر یا با استخدام با آن درآمد کسب کنید؟
فریلنسر:
وب سایت های زیادی وجود دارند که می توانید پروژه های فرانت اند را در آنها دریافت کنید. در زیر 4 وب سایت فریلنسری را معرفی می کنیم:
وب سایت های بین المللی:
وب سایت freelancer.com : محبوب ترین وب سایت فریلنسر freelancer.com است . این وب سایت آمریکایی بیش از 60 میلیون فریلنسر دارد و هر روز چندین هزار پروژه جدید در 1800 دسته بندی مختلف در وب سایت قرار می گیرد.
طبق معمول امکان ثبت نام در این وبسایت برای ایرانیان وجود دارد. غیر قابل قبول برای کسب دلار از این وب سایت، باید از طریق یک واسطه معامله کنید.
وب سایت upwork.com Upwork : یکی دیگر از سایت های فریلنسری معروف است که می توانید چندین هزار دلار در ماه درآمد کسب کنید. این وب سایت در سال 2015 راه اندازی شد. Upwork نیز مانند Freelancer.com برای ایرانیان ممنوع است. و شما را ملزم به ثبت نام از طریق وب سایت ها و واسطه ها می کند.
سایت فریلنسری ایرانی ایرانی:
وب سایت ponisha.ir : پونیشا یک وب سایت فریلنسری ایرانی با بیش از 270000 فریلنسر ماهر و بیش از 60000 پروژه موفق در این سایت است. یکی از مزایای پونیشا برای ایرانیان خارج از کشور این است که نمی توانند اکانت خود را با حساب های بین المللی تکمیل کنند.
وب سایت parcoders.com : پارسکادرز اولین بازار کار آنلاین ایران با بیش از 15 سال سابقه است. و شما می توانید پروژه های مختلف را در 600 تخصص مختلف انجام دهید.