SSL چیست؟ چقدر برای سئو سایت مهم است؟
[ad_1]
اگر تابهحال به شباهت حرف «s» و «مار» دقت کردهاید، باید بگوییم که به هدف زدهاید! زیرا این s موجود در URL سایتها دقیقاً مثل مارهای بازی مارپله، سارقینی که قصد دزدیدن اطلاعات شما دارند را به عقب پرت میکند!
بله! کم نیستند گرگهای اینترنتی که اگر کوچکترین فرصتی را بیابند، در کمین اطلاعات ما مینشینند؛ از اطلاعات حسابهای بانکی گرفته تا پسوردها، شماره تلفن، ایمیل و هر اطلاعات دیگری که در سایتها وارد میکنیم. اگر اتصال این وبسایتها امن نباشد، واضح است که از این دادهها برای اهدافی شوم استفاده خواهد شد.
اینجاست که SSL ناجی اطلاعات، پا به میدان میگذارد تا ما را از گزند سارقین اطلاعات حفظ کند. این مطلب از آکادمی وبسیما را به معرفی این قهرمان بیادعای دنیای اینترنت اختصاص میدهیم.
SSL چیست؟
آیا توجه کردهاید که بعضی از آدرسها (URLs) با http:// و بعضی دیگر با httpS:// شروع میشوند؟ این s اضافی کوچک که پشت بعضی از URLها مینشیند و حتی شاید به چشم ما هم نیاید، تفاوت بزرگی بین دو سایت ناامن و ایمن ایجاد میکند!
گواهینامه SSL یک فایل داده کوچک است که به صورت رمزنگاری، یک پیوند رمزگذاری شده را بین یک وب سرور و یک مرورگر ایجاد میکند. این پیوند تضمین میکند که تمام دادههای ارسال شده بین وب سرور و مرورگر خصوصی باقی میمانند.
وجود Https در URL به این معناست که سایت مورد نظر با تکنولوژی Secure Socket Layer (لایه امن پروتکل) که مخفف آن را SSL مینامیم پشتیبانی میشود. تکنولوژی تضمین میکند اطلاعاتی که شما در این سایت وارد میکنید، از دستان هکرها و سارقان در امان خواهد ماند.
نحوه کار SSL؛ چرا از پروتکل امن استفاده میکنیم؟
اطلاعاتی که ما در اینترنت وارد میکنیم را مثل نامههایی که در دهه 60 مینوشتیم، تصور کنید. وقتی یک نامه مهر و مومی نداشته باشد، محتویاتش برای پستچی، باربر، یا هر رهگذری که به عمد یا غیرعمد دستش به آن برسد، آشکار خواهد بود.
محتویات اطلاعاتی که ما در اینترنت وارد میکنیم نیز در حالت عادی (سایتهای Http) بر بسیاری از اشخاص نقش سوم آشکار است. از شرکت اینترنتیتان گرفته تا هکری که به کمین اطلاعاتتان نشسته است. تکنولوژی SSL با رمزگذاری این اطلاعات، لایهای حفاظتی را روی آن میکشد که دست هر کسی به اطلاعاتتان نرسد.
SSL از طریق فرایندی به نام «دست دادن» یا «Handshake» از هویت کاربر و سرور اطمینان حاصل کرده و ارتباطی امن را بین آنها ایجاد میکند. همچنین دادهها را به صورت دیجیتالی امضا میکند؛ و تأیید میکند که دادهها قبل از رسیدن به گیرنده موردنظر خود دستکاری نشدهاند.
SSL اطلاعاتی که شما در سرتاسر وب وارد میکنید را رمزگذاری میکند.
تمامی اطلاعات رد و بدل شده میان کاربر و سرور، توسط پروتکل SSL کدگذاری میشود و این پروتکل، اطلاعاتی که توسط کاربر ارسال میشود را رمزنگاری میکند. به این صورت، هر فردی که قصد سو استفاده از این اطلاعات را داشته باشد، چیزی به جز کاراکترهای بیمعنی و رمزنگاریشده نصیبش نخواهد شد. یعنی برای مثال اطلاعات رمز کارتبانکی شما بهصورت «****-****-****-****» برای او به نمایش برخواهد آمد.
این اطلاعات تنها با کلیدهایی که در سرور موجود است قابل خواندن خواهد بود. به زبان ساده، با کمک پروتکل SSL، تمام اطلاعات و درخواستهایی که از طرف ما به سرور ارسال میشود به شکل کدهایی خاص در میآیند که تنها توسط کلیدهایی که در سرور موجود هستند، قابلیت ترجمه دارند. رمزنگاری SSL کمک میکند تا سایر افراد، برای مثال هکرها، نتوانند با قرارگرفتن در مسیر انتقال دادهها، اطلاعات ما را به سرقت ببرند. زیرا حتی اگر بتوانند اطلاعات رد و بدل شده را مشاهده کنند، بهدلیل کدگذاریشدن آنها، نمیتوانند این اطلاعات را ترجمه کنند.
ssl یک تکنولوژی امنیتی یا به عبارتی یک پروتکل برای سرورها و مرورگرهای وب است که خصوصی بودن دادههای ارسال شده بین این دو را تضمین میکند.
برای مثال، یک هکر، برنامه ردیابی غیر قابلتشخیص را روی سرور میزبان یک وبسایت قرار میدهد. این برنامه بیسروصدا صبر میکند، تا زمانی که یک بازدیدکننده پیدا شود و چیزی را در این وبسایت تایپ کند. آن وقت است که این برنامه شروع به ضبطکردن اطلاعات کرده و آنها را برای استفادههای هکر ثبت میکند.
اما زمانی که شما وارد وبسایتی میشود که با پروتکل SSL رمزگذاری شده است، ماجرا فرق میکند. اینجاست که مرورگر با دیدن گواهی SSL، بلافاصله دست به کار میشود و اتصال را بین «مرورگر» و «سرور» قفل میکند. به این صورت، اس اس ال تضمین میکند که هیچکس بهجز «شما» و «صاحب سایت» نمیتواند آنچه شما تایپ میکنید را ببیند.
در واقع SSL ها هم مثل شبکههای توزیع محتوا سدی برای جلوگیری از نفوذ هکرها به سایت هستند. حالا که صحبت از شبکههای توزیع محتوا شد بهتر است بدانید که برخی CDNها، قابلیت نصب نوعی گواهی SSL را دارند که به ما اجازه رمزنگاری بر روی ترافیک سایت را میدهند.اگر مشتاق هستید تا امنیت سایت خود را افزایش دهید پیشنهاد میکنیم سری هم به مقاله CDN چیست بزنید.
چطور بفهمیم که سایت SSL دارد؟
علامت قفل در ابتدای url اولین نشانه از وجود گواهینامه در یک سایت است. اما برای این که اطلاعات بیشتری در مورد SSL یک سایت به دست آورید، روی این قفل کلیک کنید تا با مشاهده اطلاعاتی که در بخش Connection is valid قرار دارد اطلاعات مربوط به سرتیفیکیت هر سایت مانند نام دارنده گواهی، سازمان صادرکننده، تاریخ ایجاد و انقضا و … را نیز ببینید.
تأثیر SSL در سئو؛ چرا باید از Https استفاده کنیم؟
بر اساس آمار w3Techs، تا دسامبر 2023 تعداد سایتهایی که از پروتکل SSL استفاده میکنند به بیش از 80 درصد در حال حاضر رسیده است. این روزها کاربران اهمیت زیادی به امنیت خود میدهند و جای تعجب نیست که گوگل نیز موضع سختگیرانهای در حفاظت از حریم خصوصی آنها داشته باشد. مدیران گوگل همواره تاکید کردهاند که امنیت اولویت اصلی آنها است. به همین دلیل، غول موتورهای جستجو در سال 2014 اعلام کرد استفاده از SSL و HTTPS را بهعنوان یک سیگنال رتبهبندی درنظر میگیرد.
بنابراین در پاسخ کوتاه به سؤال «آیا SSL در سئو تأثیرگذار است؟» باید بگوییم قطعاً بله!
کمپانیها و سایتهایی که اطلاعات خصوصی کاربران را میخواهند (مثل آدرس ایمیل، اطلاعات حساب، و…) باید گواهی SSL را روی سایتشان داشته باشند. به این صورت، مشتری با دیدن https:// خاطرجمع میشود که حریم خصوصیاش امن و اطلاعاتش در امان هستند. با توجه به تأکید گوگل در اهمیت محافظت از اطلاعات کاربران و تأییدی که مدیران این شرکت در تأثیر استفاده از SSL و HTTPS داشتهاند، پس مطمئن میشویم که SSL در سئو سایت، تأثیر مستقیمی دارد.
از طرفی دیگر SSL در واقع بخشی از Web Vitals است که از نظر گوگل اهمیت زیادی دارند و همه سایتها باید از آن استفاده کنند. امروزه بحث استفاده از Core web vitalsها بسیار داغ است و اکثر متخصصان سئو میدانند که برای افزایش سرعت سایت خود و بهبود تجربه کاربری، باید توجه ویژهای به Core Web Vitlas برای بهینهسازی سایت خود داشته باشند. اما بسیاری از افراد اهمیت Web Vitalsها از جمله SSL را فراموش میکنند. اگر هنوز اطلاعات کافی در این مورد ندارید پیشنهاد میکنیم که مقاله core web vitals چیست را مطالعه کنید.
در واقع فرقی نمیکند که سایت ما فروشگاهی باشد یا یک وبلاگ ساده که حتی بخش کاربری برای آن تعریف نشده است؛ در هر صورت، استفاده از SSL بهعنوان یکی از Web Vitalsها یک ویژگی مثبت و در اکثر اوقات ضروری برای سایت بهحساب میآید. اگر به سئو سایت خود اهمیت میدهید و میخواهید گوگل به چشم یک سایت امن برای کاربران خود به شما نگاه کند، یکی از اولین کارهایی که باید انجام دهید، فعالسازی SSL یا همان HTTPS است. در صورتی که علاقهمند به یادگیری بیشتر در زمینه سئو و آشنایی با سایر فاکتورهای مهم سئو هستید، پیشنهاد میکنیم در زمان مناسب مقاله سئو سایت چیست را نیز مطالعه کنید.
انتخاب گواهی SSL از نظر سطح امنیت
حال که با اهمیت SSL آشنا شدید بهتر است انواع SSL را بشناسید تا درک کنید که کدام یک از انواع آن برای سایت شما مناسبتر است؟
SSL انواع مختلفی دارد که بر اساس سطح تأیید اطلاعات صاحب دامنه سایت دستهبندی میشوند:
- domain validated (DV)
- organization validated (OV)
- extended validation (EV)
بعضی از انواع گواهینامهها رایگان هستند و بعضی دیگر نیاز به پرداخت هزینه دارند. معمولاً اکثر آنها نیز دارای تاریخ انقضا هستند و بعد از مدت مشخصی باید تمدید شوند. در نهایت تفاوت آنها با هم، در میزان سطح امنیت و مراحل بررسی و تأییدیههایی است که برای بهدستآوردن هر یک از گواهینامهها باید پشت سر بگذاریم.
1. گواهی Domain-Validated؛ گزینهای ارزان و بیدردسر!
این نوع SSL مقرون بهصرفهترین و بیدردسرترین گزینهای است که میتوانید دریافت کنید. بهعلاوه، کاندید شدن برای دریافت این اس اس ال آسان است و نیازی به کاغذبازیهای دیجیتالی و جمعآوری انبوهی از اسناد و مدارک نیست. در این نوع گواهی، وبسایت فقط باید به CA ثابت کند که مالک دامنه است و هیچ اطلاعات اضافی در مورد مالک نمایش داده نمیشود.
گواهی Domain-Validated؛ بهترین گزینه برای وبلاگهای شخصی و فریلنسری
البته همانطور که گفتهاند هر که بامش بیش برفش بیشتر، نباید توقع داشته باشیم که در قبال این آسانی و ارزانی، امنیت بسیار بالایی را دریافت کنیم. سطح امنیت این نوع SSL پایین است و به علاوه، زیردامنهها را نیز پوشش نمیدهد. (فقط دامنه را پوشش میدهد.) اما برای وبلاگهای شخصی و سایتهایی که اطلاعات حساسی را از کاربران دریافت نمیکنند گزینهای کافی و کاربردی است.
2. گواهی Organization-Validated: سطح امنیت متوسط
دریافت گواهی OV نسبت به دریافت اس اس ال DV که در تیتر قبل در مورد آن صحبت کردیم، فرایند پیچیدهتری دارد؛ زیرا سازمان CA برای ارائه این گواهی به شما باید دو مرحله را طی کند:
- تأیید مالکیت دامنه شما
- تأیید قانونی بودن کسبوکار
برای دریافت گواهی OV باید اطلاعاتی از جمله نام کسبوکار، آدرس شرکت، شماره تلفن، و گواهی ثبت شرکت از نظر قانونی را به سازمان CA ارائه دهید. با داشتن این گواهی، کاربران به اطلاعات موقعیت مکانی شرکت شما نیز دسترسی خواهند داشت؛ به همین دلیل است که دریافت آن، چندین پله به اعتبار شما در چشم مخاطب میافزاید!
گواهی Organization-Validated؛ بهترین گزینه برای شرکتهای کوچک و متوسط که با اطلاعات شخصی کاربران سروکار دارند.
3. گواهی Extended Validation: پادشاه امنیت!
این گواهی، شاه شاهان SSLها است! هرچند هزینه آن نسبتاً بالا است؛ اما به معنای واقعی تاج امنیت و اعتبار را بر سر وبسایت شما میگذارد. برای دریافت این گواهی، علاوه بر تأیید سوابق و بررسیهای معمول، سازمان CA مستقیماً با شما تماس میگیرد؛ تا موقعیت فیزیکی، وضعیت حقوقی و جزئیات مربوط به کسب و کار شما را تأیید کند.
گواهی Extended Validation؛ بهترین گزینه برای سازمانهای بزرگ
انواع گواهی SSL از لحاظ تعداد دامنههای قابل پوشش
گواهیها از نظر تعداد دامنههای تحت پوشش، به انواع «تک دامنهای»، «چند دامنهای»، و «حروف عام» تقسیم میشوند.
- Single Domain
- Wildcard
- Multi-Domain
متناسب با کسب و کار خود میتوانید بهترین انتخاب را برای وبسایت خود داشته باشید. مثلا اگر سایتتان زیردامنههای متعددی ندارد، گواهی یک دامنهای مناسب شماست؛ اما اگر دارای چند زیردامنه است، گواهی Wildcard SSL را انتخاب کنید. نهایتاً در صورتی که چند سایت مختلف دارید، به سراغ گواهی چند دامنهای بروید. در ادامه با جزییات بیشتری این نوع گواهیها را بررسی خواهیم کرد.
1. گواهی اس اس ال یک دامنهای
این گواهی همانطور که از نامش پیداست تنها یک دامنه را پوشش میدهد. اگر دامنه سایت شما yourcompany.com باشد، این گواهی امنیت تمام صفحات تحت این دامنه را تضمین میکند. برای مثال yourcompany.com/blog تحت پوشش گواهی قرار میگیرد اما اگر سایت شما زیر دامنهای هم مثل shop.yourcompany.com داشته باشد پوشش دادن آنها از توان این گواهی خارج است. پس اگر میپرسید برای یک سایت بدون زیردامنه بهترین SSL چیست، پاسخ اساسال یک دامنهای است. این نوع گواهی قیمت ارزان و امنیتی خوبی دارد ولی اگر زیردامنههای متعددی داشته باشید، خرید و دریافت این گواهی برای تک به تک زیردامنهها فرایند وقتگیری خواهد بود.
2. گواهی Wildcard SSL
اگر میخواهید علاوه بر دامنه اصلی، زیردامنههای مربوط به آن را نیز تحت گواهی SSL قرار دهید، گواهی از نوع Wildcard SSL را انتخاب کنید. این گواهی همانطور که دامنههای اصلی yourcompany.com را پوشش میدهد، زیردامنههای مربوط به آنها مثل news.yourcompany.com را نیز تحت حفاظت خود میگیرد.
3. گواهی چند دامنهای
اگر چند سایت و بیزینس مختلف دارید، این نوع گواهی دقیقاً همانی است که به دنبالش هستید حتی اگر این دامنهها به یکدیگر مرتبط نباشند. خرید این گواهی برای تمام سایتهایتان مقرون بهصرفهتر از خرید چند گواهی یک دامنهای است.
چطور اس اس ال بخریم؟ گزینههای مختلف از رایگان تا پولی!
حالا که با اهمیت SSL در سئو سایت آشنا شدیم، میخواهیم با نحوه فعالسازی SSL یا HTTPS در سایت نیز آشنا شویم. برای اینکار میتوانیم از گواهینامههای مختلف SSL استفاده کنیم. شرکتهای مختلفی هستند که گواهینامههای SSL را بهصورت رایگان یا در قبال دریافت هزینه برای سایت ما صادر میکنند. بسیاری از هاستها قابلیت استفاده از SSL را بهصورت رایگان در پنل سی پنل یا دایرکت ادمین فراهم کردهاند. در صورت نیاز میتوانید از پشتیبان سایت خود بخواهید که این کار را برای شما انجام دهند.
اگر سایت شما اطلاعات حساسی را از کاربران دریافت نمیکند، یک اساسال رایگان نیز برایتان کاربردی خواهد بود. اما اگر دادههای حساسی مثل اطلاعات حسابهای بانکی را از کاربران دریافت میکنید، باید دستبهجیب شوید و برای خرید یک گواهی با امنیت بالا هزینه کنید.
فعالسازی SSL در سایت؛ یک قدم به سوی امنیت بیشتر
بعد از فعالسازی این گواهی، آدرس تمام صفحات سایت شما به Https تغییر میکند و این شما و این سطح جدیدی از امنیت، اعتبار و اعتماد!
اما صبر کنید هنوز کار تمام نشده است!
حالا که سایت ما از طریق فعالسازی گواهینامه اس اس ال امن شد دو نسخه از سایت (نسخه http:// و نسخه https://) در فضای اینترنت وجود دارد. در این صورت احتمالا با مشکل کنونیکال یا وجود چندین صفحه مشابه با آدرسهای متفاوت Http و Https در سایت مواجه خواهیم شد. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی، پیشنهاد میکنیم در اسرع وقت مقاله تگ کنونیکال را مطالعه کنید.
برای اطمینان بیشتر از اینکه گوگل نسخه https ما را انتخاب کند بهتر است از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنیم و سپس سایت را با آدرس https در سرچ کنسول ثبت کنیم. حواستان باشد که اگر تجربه کافی در زمینه سئو ندارید این کار را به تنهایی انجام ندهید. اگر دوست دارید به صورت حرفهای یادگیری سئو را شروع کنید حتما سری به بخش اموزش سئو آکادمی وبسیما بزنید.
سخن آخر: شنل سوپرمن را بر تن سایتتان کنید!
حال که با این نجاتدهنده دنیای اینترنت آشنا شدید، با فعالکردن SSL برای سایتتان شنل این سوپرمن را بر صفحات سایت خود نیز بکشید. درست است که هدف اصلی استفاده از SSL تضمین امنیت اطلاعاتی که بین بازدیدکننده و وبسایت رد و بدل میشود است؛ اما تأثیر SSL در سئو بر کسی پوشیده نیست.
همچنین دادههایی که از سرچ کنسول بهدست آمده نشان میدهد بسیاری از سایتها بعد از فعالسازی SSL شاهد رشد جایگاه خود در بلندمدت هستند. اگر میخواهید با تأثیر SSL و اهمیت استفاده از پروتکلهای مختلف در SEO بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم در کارگاه آموزش سئو تکنیکال شرکت کنید.
استانداردهای سئو در طراحی و کدنویسی
در نهایت اگر سؤال یا ابهامی درباره تأثیر SSL در سئو و اهمیت استفاده از آن در سایت خود دارید، از شما دعوت میکنیم در قسمت نظرات، پرسش خود را مطرح کنید. کارشناسان آکادمی وبسیما پاسخگوی سؤالات و ابهامات شما خواهند بود.
[ad_2]