فرمت Webp چیست؟ چطور تصاویر Webp را ایجاد کنیم؟


فرمت Webp چیست

فرمت Webp چیست؟ آرشیو HTTP نشان می‌دهد که حجم صفحات وب از ۵۲۳ کیلوبایت در سال ۲۰۱۱ به ۲۰۱۹۶ کیلوبایت در سال ۲۰۲۱ رسیده است. هر چقدر حجم صفحات وب بیشتر باشد قطعا زمان بارگزاری آن نیز طولانی‌تر خواهد بود. در حال حاضر مردم دوست ندارند برای بارگزاری یک صفحه وب صبر کنند. دنیایی که ما در آن زندگی می‌کنیم مردم زمان محدودی دارند. اگر نگاهی به اطراف خودتان بیاندازید می‌بینید حجم کتاب‌ها کاهش پیدا کرده است.

فیلم‌ها کوتاه‌تر شده‌اند و مردم دائما به دنبال یک شبکه اجتماعی هستند که فیلم‌های کوتاه‌تری را به آن‌ها نشان دهد. در چنین شرایطی این افراد برای بارگزاری صفحه وب‌سایت شما وقت ندارند.

قاعدتا برای این که یک صفحه وب را سریع‌تر بارگزاری کنید باید حجم آن را کاهش دهید. یکی از راهکارها برای کاهش حجم یک صفحه وب استفاده از تصاویر کم حجم است. در ادامه به معرفی فرمت Webp می‌پردازیم که یک فرمت فوق‌العاده برای کاهش حجم صفحات وب است. اگر به این موضوع علاقه‌مند هستید در ادامه با ما همراه باشید.

فرمت Webp چیست؟

WebP یک فرمت بسیار مناسب است که از طریق آن می‌توانید عکس‌های جمع‌وجور و در عین حال با کیفیتی را در اختیار داشته باشید. به دلیل کم حجم بودن این فرمت سایت شما بسیار سریع‌تر آپلود می‌شود. از آن‌جایی که کیفیت در این فرمت تغییر نمی‌کند طرفداران زیادی دارد و افراد مختلف در صفحات وب از آن استفاده می‌کنند.

WebP توسط گوگل ایجاد شده است و فشرده‌سازی فوق‌العاده‌ای را برای کاربران فراهم می‌کند. این فایل‌ها را می‌توانید با پسوند WebP. به راحتی شناسایی کنید. این فناوری متن باز است و هر کسی می‌تواند آن را دانلود کرده و سورس‌کد آن را مشاهده کند.

این فشرده‌سازی با استفاده از coding similar انجام می‌شود. مشابه این کدگذاری را می‌توانید در فرمت‌های ویدیویی ببینید. گوگل گفته است که فرمت WebP به طور کلی ۲۶٪ کوچکتر از فرمت PNG است. هم‌چنین این فرمت ۲۴٪ از فرمت JPG کوچکتر است.

اندازه تصویر WebP می تواند تا ۱۶۳۸۳ × ۱۶۳۸۳ پیکسل باشد.

WebP کجا پشتیبانی می شود؟

به جرات می‌توان گفت که WebP در سال ۲۰۲۲ به مرحله‌ای از گستردگی رسیده است که ۹۷ درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده است. CMS‌های مختلف مانند Webflow و ابزارهای گرافیکی مانند Photoshop اکنون معمولاً از تصاویر WebP نیز پشتیبانی می‌کنند. به صورت روزانه این فرمت در حال رشد است و به احتمال زیاد به همین زودی منسوخ نخواهد شد.

پیشنهادی: معرفی افزونه all in one wp security

ویژگی‌های کلیدی فرمت WebP

نمی‌توان گفت که همه فرمت‌های تصویر دارای قابلیت‌های یکسانی هستند. به عنوان مثال در فرمت WebP شما می‌توانید ویژگی‌هایی مانند شفافیت تصویر و متحرک‌سازی را در ابعاد کوچک‌تری در دسترس داشته باشید. در حالی که در فرمت‌های دیگر این چنین نیست. از جمله اصلی‌تری ویژگی‌های استفاده از این فرمت عبارت‌اند از:

۱.فشرده‌سازی بدون اتلاف

در فرمت WebP شما آزاد هستید که فشرده‌سازی را بدون اتلاف و یا با اتلاف استفاده کنید. در فشرده‌سازی با اتلاف داده‌ها از دست می‌رود در حالی که در فشرده‌سازی بدون اتلاف به هیچ عنوان مشکلی برای داده‌های به وجود نمی‌آید.

مزیت فشرده‌سازی با اتلاف این است که اندازه فایل بسیار کمتری نسبت به فشرده‌سازی بدون اتلاف ایجاد می‌کند. شما در هنگام فشرده‌سازی کاملا مختار هستید که از هر مدل فشرده‌سازی استفاده کنید.

۲. Transparency

این فرمت کاملا از Transparency پشتیبانی می‌کند. اما فرمت‌های مشابه به هیچ عنوان اینطور نیستند. زمانی که شما از ترنپرنسی یا شفافیت در تصاویر استفاده می‌کنید حجم تصویر مورد نظر تا حد فوق‌العاده زیادی کاهش پیدا می‌کند. این امکان در حین طراحی سایت خودش را نشان می‌دهد و به شما کمک می‌کند که طرح‌های ناهمواری را ایجاد کنید.

با این قابلیت شما می‌توانید جلوه‌های بصری زیباتری را مانند glassmorphism از طریق این قابلیت ایجاد کنید که بسیار هم مفید است.

فرمت Webp چیست

۳. انیمیشن

این فرمت از تصاویر نیز می‌توانند مانند Gifها متحرک باشند. این یک مزیت نسبت به JPGهایی است که از انیمیشن پشتیبانی نمی‌کنند. فایل‌های متحرک WebP نیز از نظر اندازه کوچکتر از فایل‌های GIF یا APNG هستند.

پیشنهادی: آپدیت جدید گوگل

۴.Metadata

WebP از افزودن متادیتا به تصاویر با استفاده از XMP و EXIF پشتیبانی می‌کند. متا دیتاها بسیار در حوزه‌های دیجیتالی مفید هستند و می‌توان استفاده‌های مفیدی را از آن‌ها کرد. به عنوان مثال می‌توانید برچسب‌ها و توضیحات کوتاهی را با متادیتا به تصاویر اضافه کنید که به موتورهای جستجو کمک می‌کند تصاویر را شناسایی کنند و سئوی شما را تقویت کنند.

۵. پروفایل رنگی

شما می‌توانید یک نمایه ICC را برای مدیریت رنگ در یک فایل WebP که توسط کنسرسیوم رنگ بین‌المللی مدیریت می‌شود، جاسازی کنید. یک فایل ICC را می‌توان به برنامه‌های ویرایش تصویر مانند Adobe Photoshop وارد کرد تا به مدیریت رنگ در یک فایل در دستگاه‌ها یا برای چاپ کمک کند.

چگونه از تصاویر Webp در سایت خودمان استفاده کنیم؟

در این مقاله به طور کلی به سوال فرمت Webp چیست پاسخ دادیم. برای ساخت تصاویر با این فرمت باید ابتدا باید از سیستم مدیریت محتوایی در سایت خودتان استفاده کنید که از این فرمت پشتیبانی می‌کند. بعد از این کار شما می‌توانید تصاویر جدیدی را در نرم‌افزارهای مختلف گرافیکی ایجاد کنید و به سایت خودتان اضافه کنید.

ایجاد تصاویر در نرم‌افزارهای گرافیکی

برای ایجاد تصاویر با این فرمت می‌توانید از نرم‌افزارهایی مانند Google Photos، Blender و البته فتوشاپ استفاده کنید. نکته‌ای که در هنگام استفاده از فتوشاپ باید به آن دقت داشته باشید این است که اگر دوست دارید از نسخه‌های قبلی فتوشاپ استفاده کنید می‌توانید یک افزونه که خود گوگل ارائه کرده است استفاده کنید. کافی است افزونه مورد نظر را در دایرکتوری فتوشاپ کپی کنید تا به راحتی بتوانید از این فرمت در نسخه‌های گذشته فتوشاپ استفاده کنید.

سپس در هر کدام از این نرم‌افزار از قسمت save for web فرمت WebP را انتخاب کنید.

ایجاد تصاویر با استفاده از نرم‌افزارهای گوگل

اگر تا حدودی با ابزار cwebp آشنایی دارید از ابزار Google’s WebP استفاده کنید. کافی است ابتدا این ابزار را دانلود و نصب کنید سپس از آن برای تولید WebP در سیستم خودتان استفاده کنید. همچنین می‌توانید API libwebp Google را برای رمزگذاری و رمزگشایی فایل‌های WebP نصب کنید.

سخن آخر

در این مقاله به طور کلی به فرمت Webp چیست پرداخته شد. همانطور که می‌دانید استفاده از این فرمت می‌توانید تا حد فوق‌العاده زیادی در کاهش حجم داده‌های سایت و البته افزایش سرعت سایت شما تاثیرگذار باشد. در چنین حالتی استفاده از این فرمت بهترین گزینه است چرا که باعث افزایش سرعت سایت نیز می‌شود. اگر از مطالعه این مقاله لذت بردید در بخش نظرات انتقادها و پیشنهادهای خودتان را با ما در میان بگذارید. شاد و موفق و پیروز باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همراه ما باشید

مقالات مرتبط